INFORMACIJE

Automobilska industrija

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u automobilskoj industriji. Već desetljećima, glavni svjetski proizvođači vozila oslanjaju se na kvalificiranu radnu snagu u BiH, kada je riječ o sklapanju automobila namijenjenih zapadnim tržištima. Do 1992. godine, Volkswagen je proizvodio putničke automobile i komercijalna vozila u fabrici u blizini Sarajeva, dok su preduzeća Kosmos iz Banja Luke i Soko iz Mostara proizvodila autobuse.

Zahvaljujući postojećem procesu finalnog sklapanja vozila i postojećoj proizvodnji auto-dijelova, uspostavljen je snažan i raznovrstan lanac snabdijevanja auto-dijelovima i prateća infrastruktura, uključujući obrazovni sistem, institucije za razvoj i istraživanje, kao i specijaliziranu i stručnu radnu snagu s iskustvom u oblasti metalurgije, elektrotehnike i automobilskog inženjeringa.

U posljednjih deset godina, ova industrija je doživjela dinamičan razvoj i postala je snažno izvozno orjentirana, izvozeći u prosjeku 90% svoje proizvodnje u 30 zemalja diljem svijeta.

Danas, bh. preduzeća iz automobilskog sektora proizvode širok spektar dijelova i komponenti, kao što su: motori i zupčanici i njihovi dijelovi, metalni precizni dijelovi, pogon osovine, kočioni sistemi, spojnice, upravljački sistemi, pumpe, filteri, električni auto-dijelovi, proizvodi od tekstila i kože, aluminijske felge, akumulatori i različiti sitni dijelovi kao što su opruge, vijci, cijevi i komponente od metala, gume ili plastike.

Glavni razlozi zašto izabrati Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju za ulaganje u njen automobilski sektor su:

Strateški položaj:

Geografska blizina proizvodnoj automobilskoj bazi u Europi pruža stranim investitorima niske troškove distribucije i blagovremenu isporuku proizvoda

Duga tradicija u snabdijevanju auto-dijelovima i metaloprerađivačkoj industriji

Konstantan rast izvoza i uglednih klijenata

Postojanje instituta za istraživanje i razvoj (šest mašinskih fakulteta)

Kvaliteta proizvodnje – ISO i industrijski certifikati

Postojanje infrastrukture i raspoloživost izvora energije.

 

 

scroll