INFORMACIJE

Rudarstvo i metaloprerađivačka industrija

Metalni sektor u Bosni i Hercegovini ima dugu historiju, velike potencijale, te posjeduje prirodnu konkurentsku prednost uglavnom zbog postojećih resursa sirovina, niskih plaća i naslijeđa. Metalni sektor pruža snažnu ljudsku i resursnu bazu, kao i dugu tradiciju koja omogućava održivi razvoj različitih djelatnosti.

Počeci rada u ovom sektoru sežu duboko u historiju, posebno kroz zanatske radove i proizvodnju. BiH je bogata mineralnim sirovinama (željezna ruda, boksit, olovo, cink i bakar).

Industrija prerade u BiH je prilično velika i pokriva proizvodnju baznih metala - željezo, čelik i legure; izradu gotovih metalnih proizvoda koji prolaze kroz proces kovanja, prešanja, prešanja i valjanja metala; metalurgiju praha; obradu i presvlačenje metala; i opći inženjering. Ovaj sektor je u velikoj mjeri koncentriran u dva preduzeća: Mittal Steel Zenica i Aluminij Mostar.

Sektor rudarstva doprinosi prerađivačkoj industriji, proizvodnji električne energije i izvozu. Ovaj segment industrije je u procesu revitalizacije i reinženjeringa. Najstarija rudarska područja se nalaze u srednjoj Bosni (Kamenica, Olovo, Dusina, Deževice) i istočne Bosne (Srebrenica i njena okolina).

 

 

scroll