INFORMACIJE

Građevinarstvo

Bosna i Hercegovina je uvijek bila glavni pokretač radova kada je u pitanju građevinski sektor.

BiH preduzeća su stekla solidan ugled u svim aspektima građevinskih projekata, počev od dizajna, graditeljstva, građevinarstva, pa do proizvodnje visoko kvalitetnih građevinskih materijala.

Zemlja obiluje prirodnim resursima kao što su drvo, kamen, šljunak, pijesak, glina i metalne rude. Potencijal za rast tržišta građevinarstva u zemlji je zaista veliki, s tim da je prvobitni prioritet dat obnovi i oporavku postojeće imovine i infrastrukture.

Značajne mogućnosti za rast bh. građevinske industrije počivaju na građevinarstvu gdje postoji veliki broj projekata. Osim Koridora Vc, tu postoje planovi za izgradnju brzih cesta, željeznica i razvoja proizvodnje električne energije. Ovo su veliki građevinski projekti koji zahtijevaju osnivanje konzorcija za izvođenje širokog spektra radova i koji bi bio konkurentan na međunarodnim tenderima.

Bh građevinske firme izvode radove na ključnim tržištima Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, Rusije i Azije.

Bh. kvalificirana radna snaga se u velikoj mjeri preporučuje za građevinsko tržište u inostranstvu (tokom 2009/2010 građevinski radovi bh. firmi u inostranstvu su porasli za 131%), zbog raspoloživih kapaciteta u domaćem građevinarstvu koji su visoko prepoznati u širom svijeta.

Zahtjevi i mogućnosti građevinske industrije postoje i bit će prioritet u narednom periodu. Izgradnja autocesta i željeznica predstavlja šansu za preduzeća i građevinski sektor u cjelini.

 

 

scroll