28.01.2020.
Sastanak sa poduzetnicima – Saradnja privrednika poboljšati će se osnivanjem udruženja

Preko dvadeset poduzetnika iz svih oblasti odazvalo se pozivu za sastanak Općine Banovići i Obrtničke komore Tuzlanskog kantona na kojem se razgovaralo o stanju u ovoj oblasti.

Razgovarano je o aktivnostima koje Općina Banovići planira da provede u 2020. godini na lokaciji poslovne zone „Sadnice“, izgradnji komunalne infrastrukture i olakšicama koje bi mogle pomoći poduzetnicima . Naglašeno je da je lokalna zajednica u 2020. godini u Budžetu planirala 500.000 KM ulaganja u poslovnu zonu, te 150.000 KM subvencija za potporu i promociju obrta, poduzetništva i poljoprivrede. Sredstva za subvencije će biti raspoređena u skladu sa privilnikom koji će izraditi nadležna općinska služba.

Prisutni poduzetnici sastanak su označili izuzetno korisnim i povoljnim za budući period i istakli da je lokalna zajednica konačno počela progresivno da razmišlja o poduzetništvu, što nije zabilježeno u posljednje vrijeme. Takođe, naglasili su da bi osnivanje udruženja koje bi ih okupljalo, moglo poboljšati saradnju privrednika.

Iz Obrtničke komore Tuzlanskog kantona naveli su da će se u ovoj godini reflektovati problem sa radnom snagom jer su migracije već davno počele, te da će Obrtnička komora i dalje zastupati interese obrtnika prema državnim institucijama putem dozvoljenih pravnih sredstava kako bi državne institucije ispoštovale donesene zakone.

scroll