17.12.2021.
U privredu Novog Grada bit će plasirano 20 miliona KM
Povoljna kreditna linija za poslovne subjekte sa područja općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa partnerskom bankom omogućit će povoljnu kreditnu liniju za privredne subjekte, koji posluju na području općine Novi Grad, kao jednu od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju. Kroz ovaj projekat u privredu Novog Grad bit će plasirano 20 miliona konvertibilnih maraka. 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je sa Jasminom Spahićem, predsjednikom Uprave (CEO) Sberbank BH i Enverom Lemešom, članom Uprave ove banke, ugovor kojim će Banka obezbijediti sredstva u iznosu do 20.000.000,00 KM, dok će Općina Novi Grad Sarajevo subvencionirati kamatne stope.

Općina Novi Grad provodi mjeru subvencioniranja finansijskih sredstava za firme iz Novog Grada od 2013. godine, što se pokazalo kao jedna od najboljih mjera podrške koju je ova lokalna zajednica kreirala, a koju su kasnije preuzele i druge općine i neka ministarstva na nivou Kantona Sarajevo.

Do sada je putem ove linije plasirano 43 miliona KM sredstava banaka u firme sa prostora Općine Novi Grad.

Privrednim subjektima će biti na raspolaganju kreditna sredstva u maksimalnom iznosu do 500.000,00 KM, s rokom dospijeća do tri godine (36 mjeseci), uz mogućnost korištenja i grace perioda do 6 mjeseci, a koji je uključen u rok kredita.

Načelnik Semir Efendić kazao je da je ovo važan projekat koji je Općina realizirala u proteklim godinama.

,,Ukupno je u pitanju 182 finansiranja koje je koristila 131 firma, gdje je na direktan način otvoreno 1.006 novih i zadržano približno 8.000 radnih mjesta. Mi smo prvi bili koji smo kreirali ovakvu vrstu podrške našoj privredi na njihov zahtjev. Poslije toga su nas u tome slijedile brojne druge općine, nekada i kantoni. Važno je da je po prvi put jedan značajan iznos sredstava stavljen na raspolaganje, dakle ukupni fond je 20 miliona, to je skoro pola od svega onoga što smo realizirali od 2013. godine do danas. Ja se nadam da će firme sa prostora općine Novi Grad pronaći svoj interes, da će im značiti ovakva vrsta podrške i dostupnost kreditnim sredstvima koje sufinansira općina Novi Grad. Ovo je dio naših nastojanja da se zadrže radna mjesta i otvore nova“, kazao je načelnik Efendić, ističući da je početkom decembra ove godine, broj zaposlenih osoba sa prebivalištem u općini Novi Grad dostigao gotovo 41.000.

Jasmin Spahić, predsjednik Uprave (CEO) Sberbank BH  kazao je da je Sberbank usmjerena na razvoj lokalnih zajednica, kao i države Bosne i Hercegovine.

,,Dokazali smo da smo sve ove godine usmjereni na razvoj, pogotovo u zadnje dvije godine, u vrijeme korone. Nama je posebno drago da smo danas u prilici da zajedno sa Općinom Novi Grad sa konkretnim rješenjima izađemo ispred privrednika Općine Novi Grad da im ponudimo ove uslove koji su zbilja atraktivni. Vjerujem da će biti dovoljno motivirajući i biti jedan podstrek razvoju privrede u ovoj općini'', kazao je Spahić.

Banka će putem Javnog poziva pozvati sva privredna društva i samostalne poduzetnike koji imaju sjedište na prostoru općine Novi Grad Sarajevo, da se prijave za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja. Objava Javnog poziva se očekuje u narednih sedam dana i isti ostaje otvoren do utroška planiranih sredstava. 

Javni poziv: https://sberbank.ba/upload/docs/javni_poziv_privrednicima_opcina_novi_grad_sarajevo_sbbh_23122021_08k.pdf 

Kontakt telefon za više informacija 033 291 281.

 

scroll