10.11.2020.
U Banovićima otvorena prva poslovna zona na 240.750 m2
Poslovna zona Sadnice u Banovićima zvanično je otvorena jučer, svečanim presjecanjem vrpce povodom puštanja u rad prve firme
Načelnik Mithat Husić otvorio prvu firmu u poslovnoj zoni sadnice u Banovićima

Poslovna zona Sadnice u Banovićima zvanično je otvorena jučer, svečanim presjecanjem vrpce povodom puštanja u rad prve firme. Time su stvoreni preduslovi za brži razvoj privrede i poduzetništva, kao i veće mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Jučer otvorena firma Nurković Company bavi se proizvodnjom plastične stolarije uglavnom za strano tržište, planira zaposliti ukupno 15 radnika i dnevno proizvoditi oko stotinu otvora. Takođe su započeli radove na proširenju proizvodnih pogona, odnosno izgradnji novog i većeg poslovnog objekta, koji će zahtjevati i puno više radne snage. Ova firma ima 29 prodajnih mjesta i tri hiljade radnika širom svijeta.

-„Ovo je svečani trenutak, ne samo za porodicu Nurković kao prvog investitora, nego i za Općinu Banovići kao vlasnika Poslovne zone. Pored firme Nurković Company, u narednom periodu očekujemo početak rada još jedne firme u Poslovnoj zoni, a takođe intenzivne pregovore vodimo sa još tri investitora“,- kazao je općinski načelnik Midhat Husić..

Poslovna zona Sadnice obuhvata područje neposredno uz lokalni put  Banovići – Banovići  Selo ukupne površine 240.750 m2, sa 45 parcela čija se površina može prilagoditi potrebama investitora, a početna cijena zemljišta iznosi 11,50 KM po m2.

Načelnik Husić je naveo da se pored velikih ulaganja u izgradnju infrastrukture, u prethodnom periodu dosta radilo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, na izradi regulacionog plana i pravilnika o podsticajima u poslovnoj zoni Sadnice. Poslovna zona Sadnice trenutno ima najpovoljnije uslove poslovanja, investitori su oslobođeni svih obaveza, naveo je Husić i istakao da će pored promocije Poslovne zone, fokus rada u naredne četiri godine biti usmjeren na izgradnju 15 novih fabrika.

scroll