25.10.2023.
Općina Novi Grad Sarajevo lider u FBiH po broju zaposlenih prema mjestu prebivališta
U prvih devet mjeseci ove godine evidentiran promet od 3,6 milijardi konvertibilnih maraka, za 300 miliona više nego prošle godine

Općina Novi Grad Sarajevo ima najveću ekonomsku aktivnost od svih općina i apsolutni je lider u Federaciji BiH, prema dva statistička pokazatelja, ukupnom prometu i broju zaposlenih po mjestu prebivališta, podaci su Poreske uprave Federacije BiH.

Prema prvom pokazatelju, tj. ukupnom prometu koji se evidentira putem fiskalnih uređaja, u Novom Gradu Sarajevo za prvih devet mjeseci ove godine evidentiran je promet od 3,6 milijardi konvertibilnih maraka, što je za 300 miliona ili 9,03% više nego prošle godine, dok je ukupni rast u Federaciji BiH bio 6,9 %, što pokazuje da je trend Općine Novog Grada iznad prosjeka.

Prema broju zaposlenih po mjestu prebivališta, Novi Grad Sarajevo je sa 42.614 zaposlenih, daleko ispred ostalih, a to je podatak koji govori o konkurentnosti radne snage i procentu radno sposobnog stanovništva.

Druga lokalna zajednica po broju zaposlenih prema mjestu prebivališta je Grad Tuzla, koji ima više od 10 hiljada manje zaposlenih (31.964), slijedi ga Grad Mostar sa 31.241 zaposlenih, a koji imaju približno jednak broj stanovnika kao i Općina Novi Grad Sarajevo.

Također, Općina Novi Grad Sarajevo ima više zaposlenih stanovnika nego pet od deset kantona u Federaciji BiH.

Prema podacima Poreske uprave FBiH po broju zaposlenih prema sjedištu poslodavca, Općina Novi Grad Sarajevo je četvrtom mjestu sa 31.598 zaposlenih osoba.

Privredna aktivnost čije podatke prati Poreska uprava FBiH rezultat je zajedničkog napora privrednih subjekata i državne administracije na svim nivoima.

U prilogu su fotografije nekoliko investicija u poslovnu i stambenu infrastrukturu, a koje se u ovoj godini realiziraju u općini Novi Grad Sarajevo.

scroll