23.03.2021.
Načelnik posjetio kompaniju Messer u industrijskoj zoni Rajlovac
U jednom danu napuni se i po hiljadu boca kisika
Kompanija Messer u industrijskoj zoni Rajlovac

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i pomoćnik načelnika za finansije Emir Dedović, posjetili su, u utorak, 23.marta, kompaniju Messer tehnoplin d.o.o. u industrijskoj zoni Rajlovac, koja sa oko 50 zaposlenih, medisinskim kiseonikom osigurava od 70-80 posto potreba u Bosni i Hercegovini. Sa direktorom ove kompanije Avdom Dedićem razgovarali su o situaciji u kojoj se uprava i uposlenici ove kompanije naleze zbog povećanja potreba za kiseonikom koji se proteklih dana troši u izuzetno velikim količinama zbog enormnog povećanja broja pacijenata koji se liječe od COVID-19 virusa.

Predstavnici Općine iskazali punu podršu upravi i uposlenim koji radeći danonoćno i nadljudskim naporima uspjevaju zadovoljiti potrebe zdravstvenog sistema. Samo u jednom danu u postrojenjima Messer tehnoplin kompanije u Rajlovcu, napuni se i po hiljadu boca kisika, koje se distribuiraju bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama širom BiH.

“Ova situacija je na neki način izbacila u prvi plan poslovanje ove firme, koja ima oko 50 uposlenih, dio je jedne svjetske korporacije koja je trenutno treća u svijetu u oblasti proizvodnje kisika. Ovog momenta oni osiguravaju oko 70, 80 posto ukupnih potreba Bosne i Hercegovine za kisikom, za sve bolnice i teško oboljele od korone. Dobili smo informaciju da firma uspijeva da snabdije sve naše bolnice kiseonikom u mjeri u kojoj je to do sada bilo potrebno. Ovoj firmi kao i drugima,  mi smo se stavili na raspolaganje u slučaju da bilo šta kao lokalna zajednica možemo pomoći”, istakao je načelnik Efendić.

Direktor Avdo Dedić ukazuje na kompleksnost situacije u kojoj se kompanija Messer tehnoplin d.o.o. nalazi kao proizvođač i snabdjevač kisikom. Ističe da je potrošnja medicinskog kisika zbog pandemije COVID-19 uvećana više od tri puta nego prije pandemije, ali da uprkos teškoj situaciji uposlenici Messera rade 24 sata dnevno kako bi pravovremeno isporučili medicinski kisik zdravstvenim ustanovama.


“U ovom trenutku sanbdijevamo oko 18 naših bolnica i kliničkih centara u BiH, s tim da dosta ljudi lično dolaze i mijenjaju boce, te na taj način omogućavaju svojim najbližima da lakše preboluju COVID. Proizvodnja u Zenici može da osigura jednu šestinu trenutnih potreba kisikom, a pet šestina moraju da se uvezu. Svakim danom je sve teže i teže, jer su količine raspoloživog medicinskog kisika na tržištu u Evropi odakle ga mi nabavljamo sve manje. Do sada uz pomoć centrale Messera, uspijevamo da se pregrupišemo, da nabavimo dovoljne količine kisika, da ih transportujemo i da na vrijeme isporučimo našim zdravstvenim ustanovama”, kaže Dedić.

Dedić ističe da će i dalje davati sve od sebe da pomognu u prevazilaženju situacije sa koronavirusom, ali da je jedini način da građani pomognu sebi samima, ali i zaposlenima u firmi Messer, ljekarima i medicinskom osoblju, kao i svima onima koji su u lancu snabdijevanja kiseonikom, da se pridržavaju mjera koje su propisane od nadležnih institucija, da vode računa o svojim najbližim, a samim tim će voditi računa o i sebi samima.                  

scroll