12.01.2021.
Finansijska podrška Općine Novi Grad za 31 početnika u biznisu
Sve više mladih samostalnih poduzetnika
Potpisivanje ugovora

U prethodne tri godine, od kada se provodi podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika - početnika u biznisu, Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirala je troškove poslovanja za više od 300 novih obrtnika, onih koji su se i u vremenu pandemije odlučili da registruju vlastitu djelatnost. Sa 31 novim samostalnim poduzetnikom danas je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao ugovore o sufinansiranju troškova njihovog poslovanja.

Posebno raduje činjenica da ni situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa nije obeshrabrila mlade ljude da pokrenu vlastiti biznis i sebi osiguraju radno mjesto. Takvih je u općini Novi Grad, iz godine u godinu sve više, a polovina njih, želi se baviti zanatskim, obrtničkim djelatnostima, od popravke bijele tehnike, kućnog namještaja, pružanja konsultantskih usluga u oblasti javnih nabavki, zatim proizvodnje odjeće i sl. 

Ovom podsticajnom mjerom Općina će dvije godine sufinansirati troškove njihovog poslovanja i na taj način olakšati im rad u prve dvije godine od pokretanja biznisa. Radi se o jednoj od mjera, kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području. Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima.

“Moram reći da sam prije svega zadovoljan, jer su većinom mladi ljudi koji se opredjeljuju da samostalno započnu biznis, da riješe svoje pitanje zaposlenosti. Vrlo je važna činjenica da većina tih biznisa opstane, a ni koronavirus, ni sve ono što je pandemija uzrokovala nije obeshrabrila ljude da i dalje počinju sa samostalnim bavljenjem biznisom. Novi Grad je veliko tržište sa oko 130.000 stanovnika i povoljno je mjesto za svaki biznis ili bilo koju poslovnu ideju. Ovo je jedan način da mi podržimo ljude u tome, da prve dvije godine imaju izvjesnu finansijsku injekciju Općine, koja se uplaćuje kvartalno, tako da je to olakšanje za njih da bi uspjeli u onome što rade. Ja im želim sreću i drago mi je da se nisu obeshrabrili zbog svega što se dešava”, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da se radi o jednom od rijetkih programa, gdje nema  posebne konkursne procedure, dovoljno je da ispune uslove da registriraju obrt, predaju dokumentaciju i bit će uvršteni u listu za podršku Općine.    

OD "SMH", kvalitetna popravka namještaja i drugih kućanskih predmeta

Tridesetogodišnji Muamer Suljagić, rođeni je radoholičar. Počeo je raditi još u srednjoškolskim danima, bavio se građevinom i mehanizacijom, nakon čega je pet godina radio na kruzerima. U međuvremenu, ovaj mladić, pokrenuo je plantažu lješnjaka, sa 1.200 stabala, i sada očekuje ozbiljnije prinose, a plodove će kaže plasirati na bh. tržište. Uz to Muamer je registrovao i obrtničku djelatnost "SMH" koja se bavi popravkom namještaja i drugih kućanskih predmeta.

“Sasvim slučajno, iz hobija popravljao sam namještaj iz kuće, a kasnije kada sam shvatio da na tržištu ne postoji kvalitet, planirao sam to ozbiljnije raditi, baviti se tim poslom profesionalno i klijentima ponuditi kvalitet. Firmu "SMH" sam registrovao u decembru 2020. godine, klijentima nudimo visoki kvalitet materijala i usluge, zadovoljni su i rado nas preporučuju drugima”, priča Muamar Suljagić.

Od trgovine do uzgoja muznih krava i proizvodnje mlijeka

Uzgojem muznih krava odnedavno se bavi Elvir Kantarija. “Stanovnik sam općine Novi Grad, a frama je na području Čevljanovića. Podrška Općine puno znači, posebno što traje dvije godine, to je najvažniji period za nekog ko pokreće djelatnost, u početku kada treba više sredstava i manji su prihodi”, ističe Kantarija i dodaje:

“U kriznim vremenima odlučio sam se za biznis, 20 godina sam se bavio trgovinom i usljed pandemije i smanjenog posla, odlučio sam zatvoriti radnju, a sa novim biznisom počeo sam prije 5,6 mjeseci, sad zasad smo zadovoljni. Trenutno imamo 20 grla krava, a u narednom periodu planiramo proširiti farmu. Mlijeko trenutno isporučujemo zadruzi, jer još nemamo mogućnost dostave na adresu kupaca”.

Iako je studentica Selmedina Prašević – Zeba sa suprugom je otvorila trgovinu prodaje polovne bijele tehnike. Kaže da je zadovoljna. “Početak je, ali mislim da će biti sve ok, da nije bilo podsticajnih mjera od Općine, sigurno se ne bi odlučili na ovo, ipak je to veliki korak, ali ne sumnjam u uspjeh”, naglašava Selmedina.   

scroll